Sayfalar

2 Şub 2010

EMANETLERE RİAYET

EMANETLERE RİAYET

Emanet,eminlik,doğruluk,davranışlarında doğru olmak ve başkasına ait bir şeyin geri verilmek üzere bir kimsenin yanında bulunması demektir.Bir şey korunmak için verilmiş olursa “vedia”dır.Mükellef bir Müslüman üzerine noksansız ve geciktirmeksizin yerine getirilmesi vacip olan dini vazifeye’de Allahın emaneti denir .Hayatımız .aklımız ,namus ve haysiyetimizde Allah tealanın bize birer emanetidir.Bunlara güzelce riayet etmek ise insanlar için yerine getirilmesi gereken bir vazifedir.
Aslında insan ,Allahü tealanın emaneti üzerinde taşıyan yegane varlıktır.İşte insanlar gerek Alllah’a ve gerek kullara karşı bu emanetleri iyi muhafaza ederlerse o nisbette kıymetlerini arttırmış olurlar.

İnsanların üzerinde üç kısım emanet vardır.
Birinci kısım ,Cenabı-ı hakka karşı olan emanetlerdir ki,bunlar Allah tarafından emir olunan şeyleri yerine getirmek,yasaklanan şeyleri bırakmak,terk etmek suretiyle ifa edilir.Allahü tealanın insana verdiği aza (organ)lar birer emanettir ve onların her birisinin bir vazifesi vardır.
İkinci kısım ,insanlar karşı olan emanetlerdir ki,onlara ait borçları,emanetleri vermekle,onlara zarar vermemekle ve onların kusurlarını insanlar arasında yaymamakla ve amirlerin halka karşı adaletle hareket etmeleri, alimlerinde insanları güzelce irşada çalışıp onları batıla sevk etmemesiyle temin edilir.Aynı şekilde karı ve kocanın birbirlerinin namusların sadakatle koruması ve çocuklarını terbiye etmeye çalışmaları da öyledir.
Üçüncü kısım,insanların kendilerine karşı olan emanetleri(vazifeler)dir.
Her insanın din ve dünyası için en faydalı ,en iyi olan şeyleri tercih etmesi ve şehveti,gazabı,dünya sevgisi gibi şeylerin de kendisini manevi zararlara sevk etmemesidir.

Hiç yorum yok: